Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szybkie kluski z sosem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 3/4 szklanki
mleko 3/4 szkklanki
jajko 3 sztuki
mąka pszenna
sól do smaku
Na sos:
łopatka wieprzowa 40 dag
cebula 2 sztuki
kostka rosołowa 1 sztuka
kostka mięsna 1 sztuka
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Szybkie kluski z sosem

Mięso umyć, pokroić w małą kostkę. Przesmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Podlać wodą tak by zakryła mięso, dodać obrane i drobno pokrojone cebulę, obie kostki. Wymieszać i dusić do miękkości. Jeśli potrzebujemy większą ilość sosu na koniec mięso oprószyć mąką i energicznie wymieszać. Jeśli trzeba podlać wodą i doprawić do smaku.

Mleko, jajko i wodę mieszamy albo miksujemy. Mąki trzeba dodać tyle, aby powstało gęste ciasto by można było nabierać łyżką i kłaść na osolony wrzątek. Gdy kluski wypłyną na wierzch zamieszać i wybierać łyżką cedzakową.
Podawać z przygotowanym mięsnym sosem i dowolną surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ronald88 13.06.2012 19:57
super
Rafał10 13.06.2012 17:36
oooo mniam ! PYCHA !
elka4621 13.06.2012 14:36
smakowite, uwielbiam kluski
niedozywiona 13.06.2012 14:35
oj, zjadłabym, bardzo bym zjadła!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak