Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

grochówka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wędzone żeberko 1 sztuka
cebula 1 sztuka
marchew 2 sztuki
seler korzeniowy
porcja rosołowa
ziemniaki 4 sztuki
sól do smaku
Majeranek suszony Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
groch 1 łuskany
chleb 2 kromki

Przepis i sposób przygotowania na: grochówka

Groch moczymy w letniej wodzie na noc. Rano do garnka wrzucamy żeberko,marchew,por,seler i cebulę. Gotujemy całośc aż mięso i warzywa staną się miękkie. Wszystko wyjmujemy i wsypujemy groch wcześniej osączony. Gotujemy na średnim ogniu ok 40 minut aż groch zacznie się rozpadać,wtedy dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Kiedy i one zmiękną dodajemy kawałki mięsa oraz marchewkę starta na tarce o grubych oczkach,doprawiamy majerankiem,solą a także pieprzem. Chleb kroimy w małą kosteczkę i wsypujemy na suchą patelnię,prażymy grzanki co jakiś czas mieszając aż będą złote i chrupiące. Podajemy w gorącej zupie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak