Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

moje eklerki

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 2 szklanki
masło 0,5 kostki
mąka pszenna 2 szklanki
jajko 5 sztuk
budyń waniliowy
masło 2 łyżki
czekolada deserowa 0,5 sztuki
biała czekolada 0,5 sztuki
papier do pieczenia

Przepis i sposób przygotowania na: moje eklerki

Połowę kostki masła roztopić w 2 szklankach wody. Gdy zacznie się gotować dodać mąkę i zaparzyć ją,szybko mieszając.

Po ostudzeniu dodajemy jajka i dokładnie mieszamy aby powstała nie za gęsta masa. Wkładamy ją do urządzenia do dekoracji tortów i wyciskając masę na blachę wyłozoną papierem do pieczenia wyciskamy dowolne kształty.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st i pieczemy ok 25 minut-tak aby były złociste. Studzimy. Budyń gotujemy wg przepisu na opakowaniu,kiedy ostygnie miksujemy go z masłem. Tym samym urządzeniem do tortów szprycujemy wypełnione powietrzem ciasteczka. Do jednej miski kruszymy biała oraz gorzką czekoladę,lecz nie mieszamy ich. Roztapiamy w kąpieli wodnej. Gorącą czekoladą polewamy przygotowane ciasteczka tak,aby obie czekolady były widoczne. Zostawiamy do ostygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smakowita 14.06.2012 17:04
moje ulubione ciasteczka !
tessinka 13.06.2012 11:37
mmmm eklerki.....pycha
MagdaeM 13.06.2012 10:29
pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak