Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

maślane rogaliki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1,5 kg
mleko 0,7 litra
cukier 25 dag
drożdże 7 dag
jajko 6 sztuk
masło 20 dag
biała czekolada

Przepis i sposób przygotowania na: maślane rogaliki

Robimy rozczyn: drożdże rozprowadzamy w połowie szklanki ciepłego mleka,dodajemy 3 łyżki cukru oraz 2 łyżki mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.

Jajka ucieramy z cukrem,do wyrośniętęgo rozczynu wlewamy resztę mleka oraz masę jajeczną. Wsypujemy pozostałą makę oraz wlewamy roztopione masło. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie wałkujemy i kroimy trójkąty. U podstawy każdego kładziemy kosteczkę czekolady i zwijamy rogala. Rogale układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i każdy smarujemy żółtkiem roztrzepanym z odrobiną wody. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak