Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki serowo-cytrynowe z rumem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0.5 kg
drożdże 6 dag
mleko 1,5 szklanki
cukier 10 łyżek
jaja 3
ser biały 35 dag
sok cytrynowy 100 ml
rum 50 ml
olej 100 ml
sól szczypta
cukier waniliowy 1

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki serowo-cytrynowe z rumem

Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże i dwie łyżki cukru. Dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy i pozostawiamy zaczyn do wyrośnięcia. Nastepnie dodajemy 1jajko, resztę mąki, szczyptę soli, 3łyżkami cukru i pozostałe mleko. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy ser. Ser miksujemy z jednym jajkiem, pozostałym cukrem, cukrem waniliowym, rumem i sokiem z cytryny, aż powstanie jednolita masa. Na stolnicy rozwałkowujemy wyrośnięte ciasto i smarujemy dość grubo przygotowanym farszem. Zawijamy w roladę i kroimy na mniejsze kawałki w poprzek. Blachy smarujemy olejem i wykładamy bułeczki. Ostatnie jajko rozbijamy i smarujemy wierzch bułeczek. Wstawiamy do piekarnika na około 40minut i pieczemy w temperaturze 180stopni. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wlicka 22.03.2013 20:14
smaczne te bułeczki;)
Magdalena1110 01.09.2012 07:40
super
Adamorek 01.08.2012 00:37
ale świetne
pierniczkowo 17.06.2012 11:40
wyglądają apetycznie:)
elka4621 13.06.2012 06:43
smacznie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak