Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy chleb

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna tortowa 1/2 kg
otręby owsiane 1/2 szklanki
słonecznik łuskany
sól
drożdże 5 dag
cukier odrobina
tłuszcz
Bułka tarta klasyczna Prymat
woda 1/2 (ciepła)
mąka żytnia 1/2 razowa

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy chleb

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem. Odstawiamy na ok. 15 minut. W tym czasie do miski wsypujemy obie mąki, otręby i sól. Dokładnie mieszamy.
Krok 1 - Domowy chleb foto
2
Wlewamy drożdże. Wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. Kulę ciasta przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
Krok 2 - Domowy chleb foto
3
Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto i wykładamy je na blaszkę posmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą. Wierzch wygładzamy łyżką namoczoną w wodzie i obsypujemy słonecznikiem.
Krok 3 - Domowy chleb foto
4
Odstawiamy na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 60 minut.
Krok 4 - Domowy chleb foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

suzana 12.06.2012 23:22
muszę wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak