Domowy chleb

Domowy chleb

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna tortowa

    1/2 kg
  • otręby owsiane

    1/2 szklanki
  • słonecznik łuskany

  • sól

  • drożdże

    5 dag
  • cukier

    odrobina
  • tłuszcz

  • bułka tarta

  • woda

    1/2 (ciepła)
  • mąka żytnia

    1/2 razowa
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Domowy chleb
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem. Odstawiamy na ok. 15 minut. W tym czasie do miski wsypujemy obie mąki, otręby i sól. Dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Domowy chleb
Wlewamy drożdże. Wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. Kulę ciasta przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
Krok 3 - Domowy chleb
Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto i wykładamy je na blaszkę posmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą. Wierzch wygładzamy łyżką namoczoną w wodzie i obsypujemy słonecznikiem.
Krok 4 - Domowy chleb
Odstawiamy na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 60 minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

suzana

12.06.2012 23:22
muszę wypróbować

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat