Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kopytka z żółtym serem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 80 dag
jajko 1 sztuka
ser żółty 10 dag
sól
mąka pszenna 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: kopytka z żółtym serem

Ziemniaki obieramy,myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy,przepuszczamy przez praskę,wbijamy jajko i dodajemy starty na tarce o drobnych oczkach żółty ser oraz mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto,gdy się klei podsypujemy mąkę.

Na stolnicy posypanej mąką formujemy dość cienkie wałeczki,które kroimy na małe kawałeczki.

Gotujemy kopytka w osolonej wodzie 2 minuty od czasu ich wypłynięcia.

Podajemy z podsmażona na masełku cebulką lub sosami np grzybowym czy mięsnym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak