Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kostki kokosowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 450 g
jajko 2 szt
margaryna 1/3 kost
miód płynny 3 łyżki
mleko 3/4 szkl
aromat waniliowy
proszek do pieczenia 3 płaskie łyżeczki
masło 1 kost
cukier 2 szkl
mleko 1 szkl
kakao 50 g
wiórki kokosowe 200 g
rum 1 kieliszek

Przepis i sposób przygotowania na: Kostki kokosowe

Jaja ubić z 1 szkl cukru i miodem, dodać pokrojoną na małe kawałki margarynę i razem utrzeć.
Następnie wsypać mąkę z proszkiem, wlać 3/4 szkl mleka, aromat i starannie wymieszać.
Ciasto wyłożyć na dużą blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną tartą bułką.
Piec około 20 minut w średnio nagrzanym piekarniku.
Ostudzone ciasto pokroić na sześciany o boku 4 cm.

POLEWA
Zagotować składniki polewy, masło, cukier, mleko, kakao.
Po zagotowaniu polewy zdjąć z ognia rondelek i dodać rum lub wódkę i wymieszać.
Kostki ciasta maczać w gorącej polewie i ze wszystkich stron posypywać wiórkami.
Kostki kokosowe najlepsze są 2-3 dni po upieczeniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak