Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet gęsi z jajkiem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso gęsie 60 dag
marchewki 2
pietruszki 2
cebule 4
masło roślinne w kubeczku
przyprawy
słonina 30 dag
wątróbki drobiowe 2
jajo gęsie 2 kilka szt.
jajko 6

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet gęsi z jajkiem

Kroki postępowania

1
Do garnka przekładamy słonine, obrane marchewki i pietruszkę oraz wątróbkę - gotujemy 60 minut. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na maśle roślinnym (ok 4 łyżki).
Krok 1 - Pasztet gęsi z jajkiem foto
2
Ugotowane mięso gęsie i pozbawione kości mielimy w maszynce do mięsa razem z cebulą, pozostałymi warzywami oraz ugotowaną słoniną i wątróbką. Do zmielonego mięsa dodajemy gęsie żółtka, dużo majeranku, nieco galki muszkatołowej, sól i pieprz - mieszamy.
Krok 2 - Pasztet gęsi z jajkiem foto
3
Do wąskiej blaszki wkładamy 1/2 farszu. Przez środek układamy jedno obok drugiego ugotowane na twardo jajka kurze, a następnie przykrywamy pozostałym mięsem.
Krok 3 - Pasztet gęsi z jajkiem foto
4
Pasztet pieczemy godzine w temp 180*
Krok 4 - Pasztet gęsi z jajkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 05.01.2013 21:57
bardzo ciężko jest znaleźć dobry przepis na pasztet. Ten nie dość, że jest ładnie opisany dodatkowo jest z mięsa, które zbyt rzadko gości na naszych stołach - gęsiny
wedith1 27.08.2012 19:17
Nie jadłam z gęsi, ale wygląda smakowicie:)
edi 13.08.2012 15:00
smakowity:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak