Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto pleśniak

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 400 g
mąka pszenna 4 szkl
kakao 4 łyżeczki
jajko 6-7 szt
proszek do pieczenia 1 łyżka
cukier 1,5 szklanki
dżem jabłkowy 1 słoik
tłuszcz do formy
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto pleśniak

Z margaryny, mąki, żółtek jajek, proszku do pieczenia i połowy cukru wyrobiłam ciasto. Podzieliłam na 3 części i do jednej z ich dodałam kakao. Jedną część ciasta wyłożyłam i na wysmaraowaną tłuszczem blachę a dwie pozostałe wsadziłam do zamrażarki. Ubiłam pianę z białek i pozostałego cukru. Da ciasto wyłożyłam dżem jabłkowy. Na to potarkowałam ciasto z kakaem. Potem położyłam pianę z białek i potarkowałam ostatnią część ciasta. Piekłam w 180 stopniach przez około 45 minut. Posypałam cukrem pudrem.
Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mela25 28.02.2014 21:44
smaczny placek
Stenka 07.09.2012 15:28
smaczne, z jabłkami jeszcze nie robiłam
Aneta41 15.06.2012 16:56
bardzo smaczne
pierniczkowo 15.06.2012 07:57
uwielbiam pleśniaki:)
jolanta19 13.06.2012 19:43
też taki robię
vesenka 12.06.2012 20:05
lubię :)
gottrina 12.06.2012 19:43
smaczny placek
irenka 12.06.2012 18:37
pycha,lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak