Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto marchewkowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 3 sztuki
cukier 1 szklanka
olej 3/4 szklanki
marchew 400 gram, drobno startej
płatki migdałowe 50 gram
mąka pszenna 3 szklanki
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto marchewkowe

Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni.

W misce ubijamy jaja z cukrem i olejem, aż masa będzie gładka i trochę zgęstnieje. Dodajemy startą marchewkę. Mieszamy.

Dodajemy mąkę, cynamon, sól, sodę i gałkę muszkatałową. Dokładnie mieszamy. Dodajemy płatki migdałowe i jeszcze raz wszystko mieszamy.

Ciasto powinno mieć gładką, dość gęstą konsystencję. Jeśli marchewka jest soczysta i ciasto będzie zbyt luźne to dodajemy trochę mąki.

Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem tortownicy (ok. 23cm). Pieczemy przez ok. godzinę (do suchego patyczka.

Po wystudzeniu można polać ciasto lukrem cytrynowym, albo posmarować kremem z cukru pudru, kremowego serka i masła.

Ale bez dodatków też jest pyszne :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 19.06.2012 13:20
Świetne masz te ciacha ! Uwielbiam takie :)
kate.500 15.06.2012 00:00
boskie...
Ankha 12.06.2012 17:47
Muszę kiedyś takie zrobić

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak