Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

BUDYŃ Z WĄTRÓBKI CIELĘCEJ

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wątroba cielęca 50 dag
słonina 10 dag
jajko 5 szt
masło 2 łyżki
bułka
Bułka tarta klasyczna Prymat
cebula
sól do smkau
pieprz do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smkau

Przepis i sposób przygotowania na: BUDYŃ Z WĄTRÓBKI CIELĘCEJ

Wątrobę wymoczyć w wodzie zakwaszonej octem, zdjąć z niej błonę i pokroić i przetrzeć przez rzadkie sito. Na patelni podsmażyć posiekana słoninę i cebulkę. Utrzeć masło z żółtkami, namoczona w mleku i odciśnięta bułką, podsmażoną słonina i cebula oraz wątroba. Przyprawić sola, pieprzem i gałka muszkatołowa, wymieszać na jednolita masę z piana ubitą z białek. Blaszana formę wysmarować masłem, posypać tarta bułka, wyłożyć do formy przygotowana masę i gotować na parze około 2 godzin. Podawać z ostrym sosem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak