Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Malaga

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 125 g
cukier 125 g
jajko 2 sztuka
mąka pszenna 150 g
mąka ziemniaczana 100 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masło 200 g
cukier 140 g
białko 2 sztuka
dżem 1 sztuka
bakalie 1 szklanki
orzechy włoskie 1 szklanka
gorzka czekolada 30 g
kawa rozpuszczalna 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Malaga

Margaryne utrzeć z cukrem(150g) na puch, ok 15 minut. Po kolei dodawać jajka, cały czas mieszając do uzyskania jednorodnej masy. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać stopniowo do masy i mieszać już delikatnie łyżką. Przelać na formę wyłożoną pergaminem, piec ok 30 minut w 180 stopniach.

140 g cukru wyspać do rondla i zalać 3 łyżkami wody. Gotować do uzyskania gęstego syropu.(ma miec ok 130 stopni). Nie można go skarmelizować ! Białka ubić na pianę i dalej ubijając dodawać stopniowo gorący syrop. Kawę rozpuścic w 2 łyżkach wody, ostudzić i wymieszać z masłem. Połączyć z pianą i wmieszać bakalie.

Upieczony biszkopt rozkroić na pół , nasączyć dowolną zaprawą i posmarować warstwą dżemu a potem 2/3 kremu maślanego. Nałożyć drugi biszkopt i rozsmarować na wierzchu resztę masy, posypać przesiekanymi orzechami włoskimi. Polać odrobiną rozpuszczonej gorzkiej czekolady.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewelina/bunia 11.08.2012 17:31
super
Cukiereczek13 20.07.2012 12:24
do kawki idealna :) poproszę kawałeczek :)
MagdaeM 12.06.2012 14:31
super
Rafał10 12.06.2012 12:48
super!
Agnieszka91 12.06.2012 12:44
ciekawe to ciasto
halina17 12.06.2012 12:42
dobre ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak