Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biało-czerwona przekąska kibica

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pomidor 2 średni
ser mozzarella 125 gram
sól
pieprz
olej rzepakowy 2 łyżka
masło klarowane 2 łyżka
Czosnek suszony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Biało-czerwona przekąska kibica

Kroki postępowania

1
Pomidory dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacinamy do 3-4 głębokości mniej więcej co 0,5- 1 cm. Doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160-170 stopni przez 10 minut.
Krok 1 - Biało-czerwona przekąska kibica foto
2
Po tym czasie wkładamy w każde nacięcie po cienkim plasterku mozzarelli. Skrapiamy olejem, posypujemy roztartymi w dłońmi ziołami prowansalskimi. Pieczemy do czasu aż ser nam się lekko rozpuści (około 3-4 minut).
Krok 2 - Biało-czerwona przekąska kibica foto
3
W tym czasie z pieczywa wycinamy kieliszkiem nieduże kółka, które przesmażamy z obu stron na rozgrzanym maśle. Doprawiamy granulowanym czosnkiem oraz ziołami prowansalskimi.
Krok 3 - Biało-czerwona przekąska kibica foto
4
Ciepłe pomidory podajemy z okrągłymi grzankami.
Krok 4 - Biało-czerwona przekąska kibica foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

V_kuchareczka 30.07.2012 11:54
świetny pomysł
pacpaw 11.07.2012 22:13
jakby Polska grała jak wygląda ta przekąska to Mistrzostwo Europy to za mało
Misiabe 13.06.2012 01:25
pomysłowe!!
Monika78 12.06.2012 17:51
zgadzam sie bardzo pomyslowe!
dwa pokoje z kuchnią 12.06.2012 16:16
super pomysł!
stokrotka 12.06.2012 12:32
pomysłowe
paulisia_elk 12.06.2012 11:29
świetny pomysł
ziutula
ziutula 12.06.2012 10:29
po prostu smacznie podane...
Aga20 12.06.2012 09:26
super;) mężowi się spodoba;)
Paweł10 12.06.2012 08:54
super pomysl
Amellia 12.06.2012 07:46
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak