Ryba w sosie serowym

Ryba w sosie serowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filety z białej morskiej ryby (bez skóry)

    4
  • szpinaku

    30 dag
  • dymki

    2
  • sera pleśniowego

    20 dag
  • śmietany 12%

    1 szkl
  • masła

    25 łyżka
  • mąki

    3 łyżki
  • sok wyciśnięty z ½ cytryny

  • sól, pieprz

  • olej

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Filety rybne opłucz, starannie osusz papierowym ręcznikiem, natrzyj z obu stron solą i pieprzem. Skrop sokiem cytrynowym, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

Dymki obierz, drobno posiekaj. W rondelku stop masło, zeszklij dymkę. Dodaj przebrane, opłukane i grubo posiekane liście szpinaku. Ogrzewaj pod przykryciem 2 minuty.

Dodaj rozkruszony ser pleśniowy oraz śmietanę i podgrzewaj na małym ogniu, aż ser się roztopi. Sos przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Gotowy zdejmij z ognia i trzymaj w cieple.

Filety rybne oprósz z obu stron mąką. Na patelni rozgrzej olej, włóż filety i usmaż na rumiano z obu stron. Ułóż na talerzach, polej sosem szpinakowo-serowym i od razu podawaj, np. z ryżem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat