Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

paprykowo czosnkowy kurczak

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

skrzydełka kurczaka 4 sztuki
masło 1 plaster
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
ryż (ugotowany na sypko)
smalec (gęsi)

Przepis i sposób przygotowania na: paprykowo czosnkowy kurczak

Skrzydeka myjemy i osuszamy. Zsypujemy papryką,czosnkiem i oprószamy solą. odstawiamy do lodówki najlepiej na noc.

Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i na każdym kładziemy malutki kawałek gęsiego smalcu. Nakrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 50 minut. W tym czasie w rondlu rozgrzewamy plaster masła i wsypujemy ryż,prazymy mieszając ok 3 minut. Lekko solimy i zalewamy wrzącą wodą tak,aby przykryła ryż o grubość palca. Przykrywamy i gotujemy na minimalnym ogniu 15 minut.

Kurczaka odkrywamy,polewamy powstałym sosem i dopiekamy bez przykrycia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

foczka-ks 11.06.2012 22:54
smacznie wyglądają
EWI 11.06.2012 21:28
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak