Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

swojska biała kiełbasa Myszki

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 1,5 kg
podgardle 1 kg
jelita naturalne 1 opakowanie
woda
czosnek 2 główki
sól
Majeranek suszony Prymat 10 łyżek
Pieprz czarny mielony Prymat 5 łyżek
boczek 1 surowy bez kości
tymianek 3 łyżki
karkówka 1 wieprzowa

Przepis i sposób przygotowania na: swojska biała kiełbasa Myszki

Jelita wyjmujemy z opakowania i zalewamy ciepłą wodą delikatnie płucząc aby ich nie uszkodzić (są bardzo delikatne). Wodę zlewamy i ponownie zalewamy jelita ciepłą wodą,moczymy ok 2 godzin.

Mięso kropimy na kawałki i mielimy,dodajemy przyprawy oraz czosnek przepuszczony przez praskę. Wszystko dokładnie wyrabiamy. Dodajemy pól litra lodowatej wody (najlepiej wcześniej wstawić ją do zamrażalnika) i bardzo dokładnie wyrabiamy masę.

Na maszynkę nakładamy końcówkę masarską,którą całą smarujemy olejem. Nakładamy jelita i napełniamy je masą mięsną skręcając kiełbaski.

POWODZENIA!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak