Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenno-żytni

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 400 gram (chlebowej typ 850)m
mąka żytnia 100 gram (chlebowej typ 720)
drożdże 1 łyżka suszonych
woda 340 ml
sól 1 łyżeczka
oliwa do posmarowania blaszki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno-żytni

przesiewamy do miski obie mąki, wsypujemy sól i suszone drożdże. Mieszamy. Wlewamy wodę (ciepła, tak ok. 50-60 stopni) . Wyrabiamy gładkie ciasto (wyrabiam ręcznie i zajmuje mi to ok 10 minut)
Ciasto wkładamy do wysmarowanej olejem i oprószonej mąką małej keksówki (powinno sięgać do max. 1/3 wysokości).
Zostawiamy do wyrośnięcia (min. 40 minut. Ja zagniatam ciasto wieczorem, zostawiam na całą noc w blaszce i piekę rano)
Nagrzewamy piekarnik do 210 stopni. Wkładamy chleb. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 30-40 minut.
Pieczemy w piekarniku ustawionym na grzanie góra-dół.
Po wyjęciu z blaszki chłodzimy minimum 15 minut na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak