Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Hot cross buns

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka chlebowa 225 gram
sól 1/4 łyżeczki
cukier drobny 35 gram
masło 25 gram
żurawina garść
rodzynki garść
mleko 60 ml
woda
cynamon 1/2 łyżeczki
gałka muszkatołowa 1/4 łyżeczki
drożdże suche
goździki mielone 1/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Hot cross buns

Kroki postępowania

1
Wymieszaj w dużej misce mąkę chlebową, sól, przyprawy, suche drożdże. Dodaj pokrojone w kostkę masło i pokrusz, aby masa przypominala konsystencję bułki tartej. Dodaj sułtanki, żurawinę i wymieszaj.
Krok 1 - Hot cross buns foto
2
Wlej pół chłodnego i pół ciepłego mleka oraz wodę i zagnieć ciasto. Następnie włóż je do miski, lekko posmarowanej olejem, przykryj ściereczką, odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
Krok 2 - Hot cross buns foto
3
Podziel ciasto na 6 porcji, zagnieć jeszcze raz każdą kulkę i uformuj bułeczki. Blachę nasmaruj masłem. Ułóż na niej bułeczki, przykryj ściereczką i odłóż do wyrośnięcia na 30 minut.
Nagrzej piekarnik do 200C.
Ozdobny krzyżyk : Wymieszaj mąkę z 2 łyżkami wody, aż powstanie gładka masa. Przełóż do woreczka i odetnij rożek, ozdób każdą bułeczkę krzyżykiem. Piecz ok. 15-20 minut, aż się zarumienią.
Krok 3 - Hot cross buns foto
4
Wsyp cukier do wody, zagotuj. Powstałym syropem posmaruj gorące bułeczki. Odstaw do wystygnięcia.

Zrobiłam tą angielską klasykę na diamentowy jubileusz królowej Elżbiety :)
Krok 4 - Hot cross buns foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

elaa 05.07.2012 09:29
świetny przepis
Mariusz10 17.06.2012 17:50
pycha
sylwia / sytofala 11.06.2012 20:52
rewelacja :)
EWI 11.06.2012 20:50
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak