Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z dynią i białym serem

3.0
(11)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dynia 600 gramów
twaróg 300 gramów
cukier 4 łyżki
mąka pszenna 600 gramów
żółtko jajek 1 sztuka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szczypta
masło 100 gramów
woda 275 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z dynią i białym serem

Dynię pokroić w kawałki i ugotować do miękkości. Odsączyć na durszlaku, a kiedy przestygnie, przecisnąć przez praskę albo rozgnieść widelcem.

Ser wymieszać z cukrem waniliowym, dodać do niego masę dyniową i dokładnie wymieszać. Odstawić, żeby masa całkowicie ostygła.

Przygotowanie ciasta: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać żółtko, margarynę, szczyptę soli, wodę i zarobić miękkie, elastyczne ciasto. Zawinąć je na około 10 minut w folię spożywczą i odstawić, aby się je lepiej rozwałkowywało. 

Ciasto rozwałkowywać na cienkie placki (około 2 mm). Łatwiej jest zrobić tak, aby na brzeg ciasta nakładać farsz, zakładać brzeg ciasta i wycinać pierogi szklanką lub specjalnym wycinakiem.

Pierogi układać na posypanym mąką blacie.

W dużym garnku zagotować osoloną wodę z olejem. Kiedy woda się zagotuje, delikatnie wkładać po kilka pierogów, zamieszać. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotować jeszcze około 4 minut.

Ugotowane pierogi wyjmować łyżką cedzakową do miski z zimną wodą. Podawać od razu. Można polać śmietaną kwaśną lub bitą.

Jeżeli ktoś chce pierogi przechowywać, należy po wyjęciu z miski z wodą przekładać je do dużej miski, lekko przelać olejem i delikatnie, ale dokładnie wymieszać, żeby się nie sklejały.

Z takiej porcji wyszło mi około 40-50 pierogów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czekoladka_m 05.09.2012 14:12
bajecznie wygląda to nadzienie:)
Habibi 29.08.2012 06:19
Uwielbiam dyniowe potrawy :)
qrasnqleq 03.08.2012 14:07
oj...ten przepis to mnie zaskoczył...chyba się skuszę :-)
Małgorzata34 28.06.2012 22:01
Nigdy takich nie jadłam..ciekawe jak smakują
domaskowa 16.06.2012 08:12
Polecam :) ja najbardziej lubię wersję z twarogiem kozim :)
Stenka 15.06.2012 21:22
zdynia pierogów jeszcze nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak