Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem bananowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

słodka śmietana 1 szklanka
cukier 2 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
mleko 0,5 szklanki
herbatniki 10 sztuk
bita śmietana do dekoracji
ocet
wiórki czekolady do dekoracji
banan 2 dojrzałe
orzechy włoskie 1 mielone
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Krem bananowy

Sodę oczyszczoną wymieszaj z odrobiną octu i dodaj ją do śmietany ,wymieszaj a następnie wsyp cukier.
Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w mleku i dokładnie wymieszaj aby nie było grudek i dodaj to do śmietany. Przygotowaną masę umieść w kąpieli wodnej i na małym ogniu ubijaj mikserem lub trzepaczką około 4 minut.Gotuj jeszcze chwilkę, mieszając aż masa lekko zgęstnieje.
Zdejmij krem z ognia i odstaw do ostygnięcia, pilnując by zachował w miarę płynna konsystencję. Duże banany pokrój w cienkie plasterki, ułóż w pucharkach, włóż pokruszone herbatniki, zalej kremem i wstaw do lodówki na 3-4 godziny do zastygnięcia kremu.Przed podaniem udekoruj krem kleksami z bitej śmietany, posyp zmielonymi orzechami, wiórkami czekolady i do każdego pucharka włóż po jednym herbatniku i smacznego.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak