Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puszysty sernik malinowy na zimno

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ser sernikowy w wiaderku 500 gram
cukier 130 gram
maliny świeże 200 gram
słodka śmietanka 200 mililitrów
woda 1/2 szklanki
masło 120 gram
galaretka malinowa 1 opakowanie
Żelatyna wieprzowa Prymat
biszkopty okrągłe 120 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Puszysty sernik malinowy na zimno

Galaretkę rozpuścić w 400ml gorącej wody i odstawić, by całkowicie wystygła i lekko stężała.

Biszkopty pokruszyć lub zmiksować blenderem. Masło rozpuścić w garnuszku i wlać do biszkoptów, bardzo dobrze wymieszać.

Tortownicę wyłozyć dokładnie folią spożywczą, wyłożyć masę z bidzkoptów i masła i dobrze ugnieść, wstawić do lodówki.

W misce zmiksować maliny z cukrem i dodać do nich ser, dokładnie wymieszać.

W pół szklanki gorącej wody dokładnie rozpuścić żelatynę, lekko przestudzić i stopniowo wlewać do masy serowej, cały czas mieszając, by nie zrobiły się grudki.

Masę serową wstawić do lodówki, a kiedy zacznie tężeć, wyjąć ją, zamieszać, a ze śmietany ubić sztywną piankę i dodac ją do serowej masy. Dokładnie całość wymieszać i wlać do przygotowanej wcześniej tortownicy.

Na wierzchu ułożyć malinki obok siebie i wstawić do lodówki. Kiedy masa lekko podtężeje, delikatnie, łyżką małymi porcjami nalewamy galaretkę malinową.

Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina47 07.07.2012 21:27
piękny
Ankha 11.06.2012 20:34
Ach, co za deser:)
halina17 11.06.2012 13:52
ale pysznie wygląda , z malinami są ciasta wyborne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak