Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gnocci w sosie grzybowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ugotowane ziemniaki 500 gram
mąka pszenna 150 gram
żółtko jajek 1 sztuka
olej 1 łyżka
sól do smaku
pieczarki 250 gram
masło 2 łyżki
natka pietruszki 2 łyżki
słodka śmietanka 50 mililitrów
mąka ziemniaczana 1 łyżka
bulion 1 szklanka
sól do smaku
pieprz do smaku
woda zimna 2 łyżki
grzyby suszone 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Gnocci w sosie grzybowym

Ugotowane ziemniaki obrać, kiedy będą jeszcze gorące i przecisnąć przez praskę, chwilę przestudzić, dodać mąkę, żółtko, olej i sól do smaku, zagnieść delikatnie gładką masę.

Z masy formować wałeczki i kroić je na 2-centymetrowe kawałki, każdy kawałek zaokrąglać na boczkach, kłaść na podsypanym mąką blacie i wyciskać wzorek widelcem lub trzepaczką.

Kluseczki wkładać pojedynczo do gotującej się, osolonej wody i gotować 1 minutę od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżkę cedzakową.

Suszone grzyby przez godzinę moczyć w szklance wody w małym garnuszku, po czym ugotować je w tej samej wodzie, wyjąć z wody (wodę z grzybów zostawić!) i pokroić w kosteczkę.

Na patelni rozgrzać masło i wrzucić umyte, obrane i pokrojone w cienkie plasterki pieczarki, smażyć, aż wszystkie zmiękną. Po tym czasie wlać wodę z grzybów i dodać pokrojone grzybki.

Chwilę razem gotować, podlać bulionem i poczekac, aż sos się odrobinę zredukuje. W kubeczku wymieszać wodę z mąką ziemniaczaną i wlać do grzybów, gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać świeżą natkę pietruszki i zabielić śmietanką.

Gotowym sosem polewać kluseczki i podawać od razu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak