Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smalec

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

słonina 250 gram
wędzony boczek 100 gram
cebula 1/2 sztuki
jabłko 1/2 sztuki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Smalec

Słoninę pokroić w kostkę i zmiksować w blenderze, wrzucić do garnka z grubym dnem i podgrzewać, aż słonina zacznie się wytapiać.

Z boczku odkroić gumową skórę i pokroić go w kostkę, dodać do słoniny. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i wrzucić do garnka. Wsypać około pół łyżeczki soli i pół lyżeczki pieprzu. Całość smażyć w garnku na małym ogniu przez około 30 minut.

Na koniec zetrzeć na tarce o grunych oczkach, wrzucić do garnka i zamieszać. Smażyć tak wszystko razem jeszcze około 10 minut, aż jablko będzie miękkie.

Po tym czasie wyłączamy ogień i przelewamy smalec do sloiczka lub specjalnego garnuszka, wstawiamy do lodówki.

Należy pamiętać, że przez caly czas wytapiania smalec należy mieszać, żeby nie przypalił się na dnie garnka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak