Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spaghetii ze szpinakiem i gorgonzolą

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron spaghetti 180 gram
liście szpinaku 300 gram
słodka śmietanka 100 mililitrów
masło 2 łyżki
czosnek 4 ząbki
cebula 1/2 sztuki
sól do smaku
pieprz do smaku
gorgonzola pikantna 100 gram
kwaśna śmietana 4 łyżki
boczek wędzony 100 gram
parmezan starty 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetii ze szpinakiem i gorgonzolą

Liście szpinaku rozmrozić, a świeże liście obrać z ogonków i umyć. Liście szpinaku pokroić ostrym nożem.

Cebulę i czonsek umyć, obrać z łupinek. Cebule pokroić w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę i zeszklić, następnie dodać zmiażdżony czosnek, podgrzewać, aż czosnek też się zeszkli.

Na patelnię włożyć posiekany szpinak i poczekać, aż się dobrze udusi, a woda całkiem odparuje, wlać słodką śmietankę, dodać pokruszoną gorgonzolę i podgrzewać, aż ser się rozpuści, a sos trochę zredukuje i zgęstnieje. Na sam koniec dodać kwaśną śmietanę, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Całośc zestawić z ognia.


W osolonej wodzie ugotować makaron al dente, odcedzić, a kiedy całkiem odcieknie woda, a makaron będzie jeszcze gorący, włożyć z powrotem do garnka, w którym się makaron gotował i przełożyć cały sos z patelni. Całość, podgrzewając, dokładnie mieszać. Kiedy będzie gorące, rozłożyć na talerze i posypać startym parmezanem i usmażonym boczkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak