Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakłażany faszerowane o smaku bolognese

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bakłażan 2 sztuki
mielone mięso wieprzowe 500 gram
czosnek 3 ząbki
pomidory 300 gram
ketchup 6 łyżek
bazylia
oregano
sól do smaku
pieprz do smaku
olej 3 łyżki
ser żółty 4 plastry

Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażany faszerowane o smaku bolognese

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. na patelnię wlać olej i wrzucić czosnek, zeszklić, po czym dodać mielone mięso, całość lekko przesmażyć. Do mięsa dodać przyprawy, bazylię, oregano, sól i pieprz, przypraw nie należy żałować - im więcej ziół, tym lepiej.

Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki, wyciąć twarde części i pokroić w kostkę. Do smażącego się mięsa dodać pokrojone pomidory i ketchup, smażyć, aż z pomidorów powstanie sos i dobrze się zredukuje.

Bakłażany umyć, przekroić na pół i wydrążyć, ułożyć je w dużej brytfannie lub blaszce przy sobie. Piekarnik nastawić na 180 stopni.

Gotowym farszem napełniać bakłażany tak, żeby farszu nie zostało, na sam koniec na mięsko położyć pokrojony w paseczki ser. Całość wstawić do piekarnika i zapiekać około 20 minut, aż ser całkiem się roztopi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak