Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z serem na słodko

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 600 gram
żółtko jajek 1 sztuka
masło 100 gram
sól szczypta
cukier 4 łyżki
żółtko jajek 2 sztuki
woda 270 (gorąca)
twaróg 500 (pełnotłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z serem na słodko

Do mąki dodać żółtka, masło, sól i wlać gorącą wodę, bardzo dokładnie wyrobić gładkie, elastyczne ciasto i zawinąć je w folię aluminiową na 15 minut.

Twaróg przepuścić przez praskę, dodać cukier i żółtko, dobrze wymieszać.

Wziąć kolejną część ciasta i rozwałkowac cienki placek, wykrajać kółka i nakładając farsz lepić pierożki. Układać, tak, jak poprzednie na posypanej mąką tacce lub blacie.

Wkładać do gotującej się, osolonej wody z olejem i gotować 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię, wyjmować łyżką cedzakową do zimnej wody, a następnie przekładać na talerz.

Podawać z bitą śmietaną lub po prostu posypane cukrem z wanilią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

1j1o1l1a1 11.06.2012 13:09
lubię takie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak