Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś kurczaka ze szparagami i curry

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 1 sztuka
Zielone szparagi 1 pęczek
ryż jaśminowy 1 torebka
oliwa 1,5 łyżki
mleko kokosowe 200 ml
sos sojowy 2 łyżki
kolendra 1 garść
ząbek czosnku 1 sztuka
curry
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś kurczaka ze szparagami i curry

Umyć kurczaka pod bieżącą zimną wodą. Dalej kurczaka oczyścić ze wszystkich błonek, skórek i kostek i ocieplić w temperaturze pokojowej- jeśli była pierś mrożona. Przekroić wzdłuż na dwa cieńsze filety (szczególnie w najgrubszej części). Następnie pokroić w poprzek na paseczki. Włożyć wszystko do miski, dodać sól, dodać starty lub rozgnieciony czosnek, curry, imbir. Kurczaka dokładnie nasmarować marynatą i odstawić na jakąś 1h. Szparagi opłukać, odłamać najgrubsze i zdrewniałe końce. Łodygi pokroić na 3 cm kawałki. Ugotować ryż w osolonej wodzie, odcedzić.
Rozgrzać patelnię, zaraz wlać 1 łyżkę oliwy. Ułożyć kurczaka i obsmażyć z każdej strony przez około 2 minuty (kurczak ma zmienić kolor z różowego na beżowy). Dodać pozostałą oliwę oraz szaragi oprószone małą ilością soli morskiej, smażyć wszystko dalej przez około 3 minuty co chwilkę mieszając (kurczak ma się lekko zrumienić). Na koniec wlać mleko kokosowe i sos rybny jeśli używamy, zagotować. Gotować jeszcze przez kilka minut (około 3 minuty) aż sos nieco zgęstnieje. Podawać z ryżem, skrapiając sosem sojowym i posypując obficie kolendrą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak