Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki w sosie pomidorowym

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

biała kapusta 1 główka
mięso mielone wieprzowe 500 gram
ryż 200 gram
jajko 1 sztuka
grzybki suszone 4 garście
suszone zioła do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia
bulion 500 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki w sosie pomidorowym

Grzybki namoczyć przez godzinę w wodzie, a następnie gotowac przez 20 minut, odsączyć i ostudzić, drobno posiekać.

Kapustę umyć, wyciąć głąb i włożyć ją do dużego garnka, zalać gorącą wodą i wsypać przyprawę warzywną (jarzynkę) i postawić garnek na ogniu. Stopniowo, kiedy liście będą robić się elastyczne (ale nadal będą twarde) zdejmowac liście z głąba, aż będziemy mieć ich około 20 szt.

W czasie gotowania kapusty ugotowac ryż do miękkości - około 15 minut. Odsączyć i ostudzić.

W misce wymieszać ostudzony ryż, mięso i grzyby, wbić sparzone jajko, przyprawy i sól i pieprz do smaku.

Z liści kapusty poodkrajać twarde trzonki tak, by w tej części liście dały się łatwo zawijać, odkrojonych części nie wyrzucamy! - odkładamy obok na talerzyk.

Każdy z przygotowanych liści kładziemy na talerzyk po kolei, po czym nakładamy porcję farszu (u mnie pełna garść) i delikatnie zawijamy. Przy 2/3 długości zawiniętego liścia boki zawijamy do środka i zwijamy do końca, a końcówke liścia zawijamy pod boczki gołąbka tak, by nie wypadł podczas obróbki cieplnej - taka zakładka zapewnia nam to, że gołąbki się nie rozpadną. Robimy tak do wyczerpania składników.

Na spodzie brytfanny układamy odkrojone części z liści. Gołąbki smażymy na patelni na rogrzanym oleju, aż kapustka mocno się zarumieni, a nawet całkiem spiecze i wkładamy gołąbki do brytfanny, układając je dośc ciasno obok siebie.

Kiedy wszystkie gołąbki będą już w brytfannie wlać bulion, a na wierzch położyć 1-2 kapuściane liście, zakryć i wstawić do piekarnika nastawionego na 180 stopni i pozostawić tam na około 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Fiffi 21.07.2012 14:50
smaczne
Justyna/Dzastus 08.07.2012 10:18
super. piekna fotka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak