Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron z pieczarkami

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

suchy makaron 180 gram
pieczarki 360 gram
masło 2 łyżki
bulion 100 mililtrów
słodka śmietanka 200 mililitrów
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z pieczarkami

Pieczarki umyć, obrać z łupinek i odciąć ogonki i wyrzucić. Kapelusze pokroić w dość grube plastry (3-4 z jednego kapelusza).

Do garnka z gotującą się, osoloną wodą wrzucić makaron.

Na patelni rozpuścić masło, wrzucić pieczarki i smażyć, aż puszczą sok, wtedy też doprawić pieprzem i solą i podlać bulionem. Kiedy sos się nieco zredukuje, a pieczarki będą jeszcze jędrne wymieszać śmietankę z mąką i wlać całośc na patelnię. Podgrzewać, aż sos zgęstnieje, zestawić z ognia.

Makaron odcedzić dokładnie i wrzucić z powrotem do garnka, w którym się gotował, dodać sos z patelni i dobrze wymieszać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak