Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierogi z kapustą i grzybami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 5 szklanki
drożdże 50 gram
mleko 1 szklanki
cukier 1/2 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
jajko 1 sztuk
olej do smażenia
masł 2 łyżki
kapusta kiszona 500 gram
cebula 1 sztuk
cebula czerwona 1 sztuk
sól do smaku
pieprz
Zioła prowansalskie suszone Prymat
kolendra szczypta
woda 1/2 (ciepła)
grzyby 200 mrożone

Przepis i sposób przygotowania na: pierogi z kapustą i grzybami

Drożdże rozpuszczamy w mleku z dodatkiem cukru i odstawiamy na 20 minut. Mąkę przesiewamy dodajemy jajko i sól, wlewamy drożdże mieszamy a następnie wyrabiamy ciasto dodając stopniowo wodę. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie zrobimy farsz. Gotujemy kapustę i osobno grzyby (jeśli są suszone trzeba dzień wcześniej namoczyć). Cebulę kroimy w pół plastry, smażymy na maśle do zeszklenia. Ugotowane grzyby drobno siekamy. Kapustę odciskamy z nadmiaru wody. dodajemy kapustę i grzyby do cebuli. Mieszamy i doprawiamy przyprawami do smaku. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i wałkujemy na cienko. Wycinamy krążki, na środek każdego kładziemy po łyżeczce farszu. Sklejamy i smażymy na rozgrzanym oleju.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Cukiereczek13 11.06.2012 10:15
pysznie wygladaja :)
Justyna87 11.06.2012 10:04
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak