Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Samosy warzywne

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto filo 1 opak
cebula 1 duża
ziemniaki 2 duże
groszek 1 puszka
Kolendra cała Prymat 1 łyżka
Kmin rzymski mielony Prymat 1 łyżka
pieprz w całości 1 łyżeczka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 szczypta
jajko 1 szt
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Samosy warzywne

Kroki postępowania

1
Przyprawy rozdrabiamy w moździerzu. Smażymy pokrojoną cebulę a następnie dodajemy przyprawy. Ziemniaki gotujemy, a następnie dukamy. W misce mieszamy nasz farsz: ziemniaki, cebulę i groszek. Doprawiamy solą.
Krok 1 - Samosy warzywne foto
2
Używamy ciasta filo lub robi sami (2 szkl mąki, poł łyżeczki soli, 4 łyżki oleju i wody)
Ciasto kroimy na prostokąty. Lewy dolny róg zawijamy w trójkąt do górnej krawędzi, następnie lewy górny róg i otrzymany wczesniej trójkąt zawijamy na prawo wzdłuż górnej krawędzi (zdj). Orzymujemy saszetkę, w którą wkładamy farsz. Pozostałą część ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem i zawijamy resztę ciasta przy utrzymaniu kształtu trojkąta. Ważne aby każdy bok byl sklejony.
Krok 2 - Samosy warzywne foto
3
Oryginalnie samosy smaży się na głębokim tłuszczu. Ja w celu ograniczenia tłuszczu zapiekałam w piekarniku lekko skropione oliwą do zezłocenia;)
Krok 3 - Samosy warzywne foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna28 11.06.2012 13:03
pyszne:)
Cukiereczek13 11.06.2012 10:16
pysznie wygladaja :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak