Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chałka wersja nr 2

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
drożdże 3 dag
cukier 4 łyżki
mleko 2 szklanki
jajko 1 sztuka
sól 1 łyżka
masło 3 łyżki
jajko 1 sztuka, do posmarowania chałek

Przepis i sposób przygotowania na: Chałka wersja nr 2

Przygotowanie:
To porcja na dwie duże chałki.

Drożdże rozcieramy z ciepłym mlekiem, łyżką cukru i łyżką mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia (jakieś 10-15 minut). Resztę mąki wsypujemy do miski. Robimy w mące wgłębienie, w które wlewamy wyrośnięte drożdże i resztę mleka. Mieszamy. Odstawiamy na godzinę.
Po tym czasie dodajemy resztę cukru, sól i jajko. Wyrabiamy 5 minut. Dodajemy rozpuszczone masło. Wyrabiamy kolejne 5 minut. Zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.

Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 2 części.

Każdą z nich podzielić na 3,4 lub 6 części(zależy na ile mamy ochotę bawić się z zaplataniem). Z części uformować wałki i zapleść z nich chałki.
Chałki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. Jeśli góra zacznie się spiekać to przykrywamy ją folią aluminiową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magdziorka6 07.08.2012 20:26
apetyczna chałeczka
Andzia1977
Andzia1977 27.06.2012 22:05
rewelacja, muszę spróbować
vesenka 12.06.2012 11:08
uwielbiam chałki i ciągle eksperymentuję z przepisami. Te najbardziej udane uwieczniam i wrzucam na bloga :) Powklejam je również tutaj :)
agunesu 11.06.2012 10:32
wyglada bajecznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak