Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Syrop z płatków róży.

4.0
(21)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

płatki dzikiej róży 20 dag
cukier 1 szkl.
woda 2 szkl.
sok z cytryny 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Syrop z płatków róży.

Kroki postępowania

1
W słoneczny dzień wybieramy się w plener i zrywamy płatki róży.Najlepiej gdy rośnie ona z dala od ruchliwych dróg.
Krok 1 - Syrop z płatków róży. foto
2
Płatki róży przebieramy i obcinamy białe końcówki.
Krok 2 - Syrop z płatków róży. foto
3
Różę przekładamy do słoika a z wody ,cukru i soku z cytryny gotujemy syrop.Zalewamy nim płatki i odstawiamy na 3 dni.
Słoik zakręcamy lub zawiązujemy gazą.
Krok 3 - Syrop z płatków róży. foto
4
Po tym czasie zlewamy sok i zakręcamy buteleczki.Wstawiamy do lodówki.Jeżeli sok ma stać dłużej to przelewamy go do słoiczków i pasteryzujemy.
Smacznego!
Krok 4 - Syrop z płatków róży. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 28.01.2014 17:36
robię podobny i jest wyjątkowy - pyszny i pachnący :) tylko co roku mniej róży w okolicy ;)
kate.500 13.01.2014 21:20
pyszny sok
Klausia 05.10.2013 13:44
Zrobiłam cukier i ucierane, szkoda, że na syrop brakło czasu, kolor ma wspaniały i zapewne aromat :)
Lis 04.09.2013 00:32
Jejku już mi pięknie pachnie... jak znajdę jakieś płatki to będę musiała zrobić:)
Mysiunia 30.08.2013 12:06
co roku sobie obiecuję, że taki zrobię i jeszcze nigdy mi się nie udało.. :(
Motorek 25.08.2013 08:19
bardzo fajny
Ada-Gaba 17.07.2013 06:51
taki syrop to smaki z dzieciństwa, pycha
Klausia 15.05.2013 12:42
chętnie bym tego spróbowała :)
anemon 08.03.2013 18:31
Może w tym roku uda mi się zrobić Twój syrop. Będę się musiała wybrać na poszukiwanie płatków róży, bo moje 2 krzaczki w ogrodzie jeszcze bardzo są mizerne.
olkaaa 26.01.2013 11:15
bardzo chętnie spróbuję
pacpaw 05.01.2013 20:17
warto kultywować polskie tradycje w kuchni
Wacław 03.01.2013 10:10
pyszny taki syrop !
caralajna 10.11.2012 08:03
pyszny do herbaty
aisoglam 06.11.2012 13:25
Smak dzieciństwa, babcia taki syrop robiła.
Wafelek2601 05.11.2012 08:59
Super
alaaa 14.10.2012 19:56
faktycznie ładny kolorek
misia53 08.09.2012 18:04
choćby dla samego kolorku warto zrobić....
ankaryba 11.07.2012 10:54
muszę taki zrobić :-)
ben-ka 25.06.2012 00:04
Fiffi smaku Ci przez internet nie przekaże ale smaczniutki jest:)
Fiffi 24.06.2012 23:08
niesamowity kolor, a ciekawa jestem smaku
barbara11561 20.06.2012 17:40
niesamowicie pysznie wygląda:)
anemon 12.06.2012 07:26
Dzięki za wyjaśnienia.
agnieszka137 11.06.2012 23:39
o konfiturze wiedziałam, ale o syropie ...też już wiem:)
ben-ka 11.06.2012 09:23
Syrop wlewam gorący z tym,że po ostygnięciu zakrecam słoik a używam ten soczek do wody gazowanej,herbatki i do desrów. Od kiedy naczytałam się o właściwościach róży lubię go mieć:)
IZABELA29 11.06.2012 08:18
do czego można go używać ?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak