Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami suszonymi

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza gryczana 15 dag
grzyby suszone 5-7 dag
cebula 1 szt
boczek wędzony 15 dag
smalec 2 łyżki
mąka pszenna 3 szkl
olej 1 łyżka
jajko 1 szt
sól do smaku
woda 1 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami suszonymi

Z mąki, jajka, oleju i szklanki ciepłej wody zrobić elastyczne ciasto. Grzyby umyć i zamoczyć na kilka godzin, ugotować, zmielić w maszynce lub bardzo drobno posiekać. W wywarze z grzybów ugotować kaszę gryczaną. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na łyżce smalcu. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na pozostałym smalcu. Połowę usmażonego boczku odłożyć. Do reszty boczku wsypać kaszę, grzyby, cebulę, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Ciasto rozwałkować, pokroić na kwadraty lub szklanka wyciąć krążki. Na każdy kawałek ciasta nałożyć farsz, złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi. Wrzucać do wrzącej osolonej wody i gotować około 4-5 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Podawać okraszone usmażonym boczkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 11.09.2013 07:57
bardzo lubię
Poison1988 26.12.2012 13:30
pyszne :) jak z resztą wszystkie pierogi :D
wedith1 29.08.2012 18:10
Nigdy nie jadłam pierogów z kasza i wciąż się do nich zabieram, może w końcu mi się uda:)
Łukasz15 22.08.2012 10:49
Pyszne pierożki
Wiesława1 21.08.2012 19:13
super
edyta44 12.08.2012 22:44
pycha
Katarzyna59 11.07.2012 18:19
smaczne
msmariusz 10.06.2012 23:25
smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak