Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z serem i galaretką

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 2,5 szkl
cukier puder 10 dag
masło 30 dag
jajko 5 szt
ocet 1 łyżka
cukier waniliowy 2 łyżeczki
śmietana 1 łyżka
kakao 1 łyżka
cukier 2/3 szkl
budyń śmietankowy 2 łyżki
aromat cytrynowy 1/2 łyżeczki
galaretka 1 szt
rodzynki 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
orzechy włoskie 1/2 szkl
twaróg 1/2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z serem i galaretką

Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać 20 dag masła, dokładnie posiekać nożem. Następnie dodać cukier puder, 2 żółtka, ocet i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Jedną część rozwałkować, położyć w przygotowanej brytfannie. Do drugiej części ciasta dodać 1 łyżkę śmietany i kakao, wymieszać. Pozostałą trzecią część ciasta i ciasto z kakaem włożyć do zamrażalnika. Resztę masła z połową cukru, cukrem waniliowym i 3 żółtkami utrzeć do białości. Dodać przemielony ser, budyń, rodzynki, aromat i dokładnie wymieszać. Pod koniec wmieszać sztywno ubitą pianę z 2 białek. Na ciasto w brytfannie wyłożyć masę serową. Następnie sztywno ubitą pianę z pozostałym cukrem, posypać posiekanymi orzechami i posypać utartym na tarce o dużych oczkach ciastem z zamrażarki. Włożyć do piekarnika. Piec w temp 190 stopni około 50-55 minut. Zimne ciasto zalać tężejącą galaretką przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Ozdobić według uznania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czekoladka_m 21.02.2014 12:14
wygląda pysznie;)
Iwusia 08.09.2012 23:07
bardzo smaczne ciacho
olkaaa 30.06.2012 16:54
rewelacyjne ciasto
jolanta19 11.06.2012 17:18
mniam
Kamila/kami007 11.06.2012 10:28
super
mufinka79 10.06.2012 23:08
pysznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak