Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe bułeczki z powidłami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 25 dag
drożdże 2,5 dag
mleko 50 ml
jajko 2 szt
cukier 2 łyżki
cukier waniliowy 1 łyżeczka
olej 3 łyżki
aromat pomarańczowy 1/2 łyżeczki
powidła śliwkowe 20 dag
sól 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe bułeczki z powidłami

Kroki postępowania

1
Drożdże wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, wlać podgrzane mleko, posypać odrobiną mąki, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.
Krok 1 - Drożdżowe bułeczki z powidłami foto
2
Gdy ciasto wyrośnie dodać pozostałą mąkę 1,5 jajka (pół jajka odłożyć do smarowania bułeczek) szczyptę soli, aromat, olej i dokładnie wymieszać, przykryć, odłożyć w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę,
Krok 2 - Drożdżowe bułeczki z powidłami foto
3
Następnie ciasto rozwałkować, szklanką wycinać krążki. Na każdy krążek ciasta położyć łyżeczkę powideł, i sklejać jak pączki. Ułożyć na przygotowanej blaszce. Wyrośnięte posmarować roztrzepanym jajkiem, włożyć do nagrzanego piekarnika.
Krok 3 - Drożdżowe bułeczki z powidłami foto
4
Piec w temp 180 stopni około 30-35 minut .
Krok 4 - Drożdżowe bułeczki z powidłami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mela25 28.06.2013 07:31
ale pyszniutkie
caralajna 13.10.2012 16:13
bardzo fajne bułeczki
polly66 04.09.2012 11:07
smaki dzieciństwa
edyta44 02.09.2012 11:43
pycha
Bożena13 01.07.2012 08:41
pyszne te bułeczki;))
Seba 23.06.2012 17:28
wyglądają pysznie
ziutula
ziutula 11.06.2012 01:08
smacznie nadziane...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak