Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos pieczarkowy do ziemniaków lub ryżu

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cebula 1 szt
kostka rosołowa 1 szt
śmietana 3 łyżki
mąka 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
masło do smażenia
woda 1 szklanka
pieczarki 15 szt
pieczarki 10 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Sos pieczarkowy do ziemniaków lub ryżu

Pieczarki oczyszczamy, kroimy - duże pieczarki w małą kostkę a małe pieczarki przekrawamy na pół lub na ćwiartki - i podsmażamy na maśle /można na innym tłuszczu/. Dodajemy obraną i drobno posiekaną cebulę i oprószamy solą i pieprzem. Gdy pieczarki się lekko zrumienią podlewamy kostką rosołową rozpuszczoną w szklance wody. Dusimy do czasu aż pieczarki będą miękkie. Na koniec dodajemy mąkę ze śmietaną i doprawiamy do smaku. Przed podaniem możemy danie posypać zieleniną:posiekanym koperkiem lub natką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 31.07.2012 23:24
bardzo lubię taki sos

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak