Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona karkówka w ciemnym sosie z pieczarkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 3 szt
sól
pieprz
olej do smażenia
Sos pieczeniowy ciemny 1 torebka
pieczarki kilka sztuk
karkówka 600 bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona karkówka w ciemnym sosie z pieczarkami

Karkówkę kroimy na dość cienkie plastry i nacieramy solą, pieprzem oraz przyprawą do mięsa wieprzowego, następnie smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju z każdej strony. Cebule obieramy i kroimy na talarki. Pieczarki płuczemy i kroimy na ćwiartki. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym przekładając je cebulą i pieczarkami. Na koniec zalewany tłuszczem ze smażenia, a jeżeli mięso się nim nie pokryje-dolewamy brakującą ilość wody. Wstawiamy naczynie pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 200stopni na 50 min. Po tym czasie przygotowujemy sos pieczeniowy ciemny według przepisu na opakowaniu i przekładamy zawartość naczynia do rondelka z sosem i jeszcze chwilę dusimy. Mięsko jest gotowe, ja uwielbiam je z kopytkami lub kluskami śląskimi

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak