Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

strudel nadziewany szpinakiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 1,5 szkl.
jajko
woda 1/2 szkl.
Nadzienie:
szpinak 1 kg.
cząber
masło 1 łyżka
sól i pieprz
jajko 3 szt.
ponadto :
masło 1 łyżka
śmietana 1/2 szkl.
ser żółty 2 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: strudel nadziewany szpinakiem

na stolnicę wysypać mąkę rozmącone jajko i wodę szybko zagnieść ciasto uformować kulę i odstawić na 2 godziny w temp.pokojowej,szpinak dokładnie umyć włożyć do garnka i gotować 10min,w osolonej wodzie,odcedzić i posiekać rozgrzać łyżkę masła dodać szpinak doprawić do smaku solą,pieprzem i cząbrem dodać żółtka całość wymieszać a białka ubić na sztywno dodać do szpinaku i delikatnie wymieszać łyżką,stopić w rondelku łyżkę masła i odstawić,na stole rozłożyć lnianą ściereczkę pod spód włożyć głęboki talerz wypukłym do góry na ściereczce rozciągnąć ciasto zaczynając od środka wyrównać brzegi ciasto posmarować stopionym masłem rozłożyć farsz szpinakowy i zawijać strudel włożyć do natłuszczonej foremki keksowej obłożyć wiórkami masła upiec w temp.200st.ok.40min.pod koniec pieczenia wlać śmietanę i posypać startym serem żółtym,po wystudzeniu pokroić w plastry.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 26.07.2013 09:43
jak dla mnie to bomba
caralajna 07.06.2013 08:08
brzmi fantastycznie
Wafelek2601 15.07.2012 14:16
Świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak