Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Soczysta karkówka w sosie własnym

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło klarowane 6 łyżek
bulion 750 mililitrów
słodka śmietanka 50 mililitrów
ciemna zasmażka 8 łyżek
sól do smaku
pieprz do smaku
karkówka 1 bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: Soczysta karkówka w sosie własnym

W garnku 3-4l rozgrzać tłuszcz. Całą karkówkę oprószyć solą i pieprzem z każdej strony i włozyć do garnka. Z każdej strony dobrze obsmażyć, aż będzie mocno zarumieniona, a nawet przypieczona rumiano-brązowa.

Po tym czasie wlać bulion i dusic całość na jak najmniejszym ogniu około 1 godziny.

Zestawić z ognia, przestudzić i wstawić cały garnek na noc do lodówki - taka będzie najlepsza. Następnego dnia wyjąć garnek z lodówki, wyjąć mięso z bulionu, bulion podgrzać, a mięso pokroić w plastry.

Bulion zaprawić śmietanką i wsypać zasmażkę, zamieszać i dodać mięso. Podgrzewać i delikatnie mieszać całość, aż sos zgęstnieje.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak