Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tort ze śmietaną i poziomkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 30 dkg
masło lub margaryna 10 dkg
jajko 1 szt
żółtko jajek 1 szt
cukier puder 10 dkg
cukier waniliowy
śmietana 3 łyżki
tłuszcz do formy
masa
śmietana kremówka 2,5 szklanki
cukier puder 10 dkg
poziomki 30 dkg
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: tort ze śmietaną i poziomkami

Siekamy tłuszcz z mąką,dodajemy cukier puder i mieszamy, następnie dodajemy jajko,żółtko śmietanę i cukier waniliowy i szybko zagnitamy gładkie ciasto.Wałkujemy je i pieczemy w wysmarowanej i posypanej bułką tartą tortownicy trzy równe krążki. a następnie je studzimy.Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem.Żelatynę moczymy w niewielkiej ilości zimnej wody a gdy napęcznieje wstawiamy ją do większego naczynia i podgrzewamy na małym ogniu.Poziomki myjemy i razem z przestudzoną żelatyną dodajemy do do ubitej śmietany.Ostudzone krążki ciasta przekładamy masą a wierzch i boki tortu równamy posmarowaną masą.Wierzch tortu dekorujemy poziomkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 29.06.2012 23:05
pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak