Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka gyros warstwowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pierś z kurczaka 1 sztuka
kapusta pekińska 1/2 główki
kukurydza konserwowa 1 puszka
cebula 2 sztuki
ogórki konserwowe 4 sztuki
ulubiony sos czosnkowy
przyprawa do gyrosa
olej do smażenia
ryż biały 1 (ugotowany)

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka gyros warstwowa

Pierś umyć, osuszyć i pokroić w nieduże kawałki, wlożyć do miski, dodać 4 łyżki oleju i przyprawę do gyrosa - ilość według uznania, ale dając więcej kurczak jest smaczniejszy, całość odstawić do lodówki.

Przygotować sos czosnkowy lub inny ulubiony według przepisu.

Mięso usmażyć na patelni na rumiano, zostawić na patelni, by lekko przestygło.

Liście kapusty pekińskiej pokroić w paseczki. Cebule umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę, ogórki również pokroić. Kukurydzę odcedzić na sicie.

Układać składniki w dużej misce, warstwami, według następującej kolejności:
usmażone kawałki kurczaka
ryż
połowa sosu
kukurydza
cebula
ogórki konserwowe
reszta sosu
kapusta pekińska


Po ułożeniu wstawić do lodówki, by całość trochę się przegryzła, tak na mniej więcej 30 minut przed podaniem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caffee_tea 23.08.2012 10:51
uwielbiam sałatka warstwowa
olkaaa 20.06.2012 14:39
uwielbiam ją

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak