Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Esencjonalny rosół z oczkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

porcja rosołowa 500 gram
marchewka 3 sztuki
korzeń pietruszki 2 sztuki
biała część pora 1 sztuka
sól 3 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
ziele angielskie 8 sztuk
pieprz 10 ziarenek
cebula 1 sztuka
lubczyk
woda 3 (przegotowana)

Przepis i sposób przygotowania na: Esencjonalny rosół z oczkami

Mięso włożyć do dużego garnka i zalać wodą, wsypać sól i zagotować. Kiedy się zagotuje, dokładnie z powierzchni wody zdjąć łyżką szumowiny i je wyrzucić.

Zmniejszyć nieco ogień. Warzywa umyć, obrać i w razie potrzeby podzielić na mniejsze części, dodać do kurczaka, zmniejszyć ogień do takiej postaci, kiedy woda będzie tylko lekko pyrkać, tzn. będą wypływaly bąbelki*.

Wrzucić wszystkie przyprawy i przykryć garnek.

Cebulę dokładnie umyć i obrać ją tylko do ostatniej brązowej łupinki, przekroić na pół i położyć na rozgrzanej kuchence lub ogniu, musi się tak opalić, żeby była całkiem zwęglona od strony opalanej**.

Cebulę dodać do rosołu i z powrotem przykryć garnek. Zostawić tak na malutkim ogniu na kilka godzin, tj. 2-3, im dłużej, tym rosołek będzie smaczniejszy.

Lubczyk dodaje się na chwilę przed podaniem zupy, żeby jego delikatny smak podkreślił smak rosołu, ale żeby nie uleciał pod wpływem długiego gotowania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ankha 11.06.2012 20:49
Uwielbiam rosołek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak