Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekane spaghetti bolognese

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 400 gram
cebula 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
olej 3 łyżki
koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
bulion 250 mililitrów
marchewka 1 sztuka
sól do smaku
pieprz do smaku
suszone zioła szczypta
ciemna zasmażka 2 łyżki
makaron spaghetti 160 gram
ser żółty 50 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane spaghetti bolognese

Makaron ugotować al dente, odcedzić.

Na patelnię wlać olej, dodać mięso i posiekaną cebulę, oprószyć solą i pieprzem, smażyć, aż mięso dobrze się zarumieni. Dodać posiekany w plasterki czosnek, przecier pomidorowy i bulion oraz pokrojoną w półplasterki marchewkę, smażyć chwilę razem.

Pod koniec dodać zasmażkę i starte między palcami zioła suszone, dokładnie zamieszać, jeszcze chwilę podgrzewając.

Na dno brytfanki lub naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę sosu, położyć cały makaron i resztę sosu. Całość przykryć żółtym serem.

Piekarnik nastawić na 200 stopni z termoobiegiem, kiedy się nagrzeje wstawić danie do piekarnika i piec, aż ser się ładnie zarumieni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandraa 21.07.2012 14:45
mmm super :)
Aleksandraa 21.07.2012 14:45
mmm super :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak