Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewka z pigw

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pigwy 2 kg
cukier 35 dag
woda 1 litr
spirytus70% 1 litr
pomarańcza 1 szt
brązowy rum 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka z pigw

Uwaga: Aby uzyskać spirytus 70 %, należy zmieszać w równych proporcjach spirytus 96% z wódką 40%. Pigwy umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki. Zalać wodą, gotować pod przykryciem 45 minut. Z rozgotowanych owoców odcisnąć sok w sokowirówce lub odsączyć przez gęste płótno. Sok podgrzać (nie gotować), rozpuścić w nim cukier. Dodać do syropu spirytus i rum, wymieszać, odstawić w chłodne miejsce na 3 tygodnie. Od czasu do czasu wstrząsnąć naczyniem. Dodać do nalewki cienko skrojoną skórkę i sok z pomarańczy. Odstawić na miesiąc. Nalewkę przefiltrować przez bibułkę filtracyjną i rozlać do ciemnych butelek. Do degustacji nadaje się po pół roku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak