Nalewka z pigw

Nalewka z pigw

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pigwy

    2 kg
  • cukier

    35 dag
  • woda

    1 litr
  • spirytus70%

    1 litr
  • pomarańcza

    1 szt
  • brązowy rum

    100 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Uwaga: Aby uzyskać spirytus 70 %, należy zmieszać w równych proporcjach spirytus 96% z wódką 40%. Pigwy umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki. Zalać wodą, gotować pod przykryciem 45 minut. Z rozgotowanych owoców odcisnąć sok w sokowirówce lub odsączyć przez gęste płótno. Sok podgrzać (nie gotować), rozpuścić w nim cukier. Dodać do syropu spirytus i rum, wymieszać, odstawić w chłodne miejsce na 3 tygodnie. Od czasu do czasu wstrząsnąć naczyniem. Dodać do nalewki cienko skrojoną skórkę i sok z pomarańczy. Odstawić na miesiąc. Nalewkę przefiltrować przez bibułkę filtracyjną i rozlać do ciemnych butelek. Do degustacji nadaje się po pół roku.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat