Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

placuszki z różowym sosem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

boczek wędzony 10 dkg.
cebula 2 szt.
natka pietruszki 1 pęczek
ziemniaki w mundurkach 8 szt.
żółtka surowe 2 szt.
sól i pieprz
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
żółtka ugotowane 2 szt.
śmietana kwaśna 3 łyżki
majonez 4 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
burak ćwikłowy 1 duży
cukier
Szczypiorek cienki 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: placuszki z różowym sosem

boczek pokroić w kostkę,cebule obrać i posiekać podsmażyć je razem z boczkiem zdjąć z patelni tłuszcz zachować natkę pietruszki opłukać i posiekać,ugotowane ziemniaki obrać i przecisnąć przez praskę lub zemleć dodać boczek z cebulą i połowę posiekanej natki i surowe żółtka doprawić do smaku solą,pieprzem i gałką muszkatołową wyrobić na jednolitą masę z powstałej masy formować placuszki i usmażyć na tłuszczu pozostałym z boczku na złoty kolor z obu stron,ugotowane żółtka przetrzeć przez sito wymieszać je ze śmietaną,majonezem i sokiem z cytryny,burak ćwikłowy obrać zetrzeć na tarce o dużych oczkach dodać do sosu majonezowego wsypać pozostałą posiekaną natkę oraz szczypiorek doprawić solą,cukrem do smaku dokładnie wymieszać tuż przed podaniem polać usmażone placuszki przygotowanym sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Elżbieta17 13.01.2013 21:13
ciekawy przepis:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak