Wieloowocowe Clofoutis

Wieloowocowe Clofoutis

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2/3 szkl
  • mleko

    1 szkl
  • jaja

    3 szt
  • cukier

    1/4 szkl
  • mąka kukurydziana

    3 łyżki
  • masło

    do wysmarowania formy
  • sól

    1/4 łyżeczki
  • olejek waniliowy

    1 łyżeczka
  • cukier puder

    do posypania
  • owoce

    300 (jagody, morele, czereśnie, trus
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 180 C.

Formę do zapiekania wysmaruj masłem.

Owoce ( morele, brzoskwinie, czereśnie, truskawki ) pokrój na niewielkie kawałki i obtocz w mące kukurydzianej, następnie ułóż je na dnie naczynia. Jagody również należy obtoczyć w mące kukurydzianej i posypać nimi owoce.

Zmiksuj razem jajka, mleko, mąkę pszenną, cukier, olejek waniliowy i sól.

Gotowe ciasto wylej do formy z owocami i zapiekaj przez ok. 50 minut, aż stanie się złociste i puszyste.

Po upieczeniu wierzch clafoutis oprósz cukrem pudrem.

Po wyjęciu z piekarnika ciasto opada.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

rjustysia

07.12.2011 10:33
Co przepis, to inna ciekawa nazwa :) Bardzo lubię sprawdzać te nieznane dla mnie :) a ciasto wygląda bardzo smakowicie.

Ela15

13.08.2011 12:16
fajne

Sarenka

09.07.2011 08:43
Pysznosci

Tomek16

21.11.2010 16:04
dobre ciasto

wedith1

19.09.2010 10:19
Fajne!

Koper

15.09.2010 11:34
Bardzo fajne ciasto :)

agnieszka189

12.09.2010 14:59
a smakuje jeszcze lepiej zwlaszcza na cieplo

Ewa99

12.09.2010 11:52
wygląda znakomicie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat